همانطور كه توی پست های قبلی توضیح دادم مى دونيد که اساساً از تقطير مواد شيرين و قند داری که تخمیر شده باشن ودكا يا همون عرق بدست مياد كه شامل الكل اتانول است و آب.
عرق خرما خيلى مورد پسند منه چرا كه خيلى آسونه، طعمش خوبه و گيراييش هم عاليه در ضمن ارزونتر از كشمشه و لازم نيست خرماى درجه يك بگيريد. خرمايى كه شكرك زده باشه هم بهتره.
مواد مورد نياز رو مينويسم ولى اين مقدار رو ميتونيد به نسبت بشكه ايى كه داريد افزايش بديد.
در مورد وسايل عرق گيرى يه پست كامل همراه با عكس براتون گذاشتم كه خيلى آسون و كاربرديه. به اونايى كه وسايل عرق گيرى هم دارن پيشنهاد ميكنم اينو حتماً ببينن. «دیگ عرقگیری«
توی این مطلب باز بهتون میگم که اگه ودکای شما بد بو بشه چطور میتونید بوی بدش رو بگیرید.
وسايل و مواد مورد نياز
دو كيلو و دويست گرم خرما بدون هسته
شش ليتر آب
بشكه ده ليترى
مرحله اول
معمولاً دو كيلو خرما دويست گرم هسته داره. خب حالا بشكه خودتون رو علامت گذارى كنيد مثلا شش ليتر آب بريزيد و با ماژيك يا خودكار علامت بزنيد و بشكه رو با آب گرم پر كنيد تا خرما ها راحت تر حل بشن. هسته خرما ها رو بگيريد و بريزيد توى بشكه بعد با يك چوب يا ملاقه بزرگ و تميز خرما ها رو له كنيد تا توى آب حل بشن. در اين حالت يك سوم فضاى خالى بالای بشكه داريم. مخمر هم نيازى نيست چون اين مقدارى كه نوشتم اگه مخمر بزنيد غليان ميكنه و از بشكه ميريزه بيرون. اگه مى خواين يكى دو روز زودتر جواب بگيرين و از لحاظ تخمير مطمئن تر باشين بايد اين مقدار رو كم كنيد بعد يك گرم مخمر نان با يك ليوان آب و يك قاشق چايخورى شكر مخلوط كنيد و به مواد اضافه كنيد. من كه خودم مخمر نميزنم.
مرحله دوم
بعد از اينكه تاريخ رو يادداشت كرديم سر بشكه رو مى بنديم و ميذاريمش يه جاى گرم با دماى بين ٢٤ تا ٢٧ درجه. فرايند تخمير از الان شروع ميشه. از نشانه هاى فرايند تخمير اينه كه بوى تندى داره و گاز توليد ميكنه و به صورت حباب از مواد مياد بيرون. بعد از سه روز خرما ها ميان بالاى بشكه و بايد ديگه از اين به بعد هر روز سر بشكه رو باز كنيم و مواد رو هم بزنيم اونم به مدت دو سه دقيقه. بعد از ده يا دوازده روز، ديگه خرما ها ته نشين ميشن و فرايند تخمير به آخراش نزديك ميشه. بعد از پانزده روز فرايند تخمير تموم ميشه ولى بخاطر شرايط جوى مختلف و براى اطمينان، مواد کلاً بعد از بيست روز آماده تقطیر میشه.
مرحله سوم
حالا بعد از بيست روز وقتش رسيده كه شراب اوليه رو تقطير كنيم يا به تعبيرى عرقش رو بگيريم. براى اينكار ديگ و وسايل عرق گيرى رو آماده ميكنيم.
مواد درون بشكه رو ميريزيم توى ديگ. تفاوت اصلى شراب خرما و كشمش اينجاست كه شراب اوليه خرما رو بايد تا نصف ديگ پر كنيم و نه بيشتر ولى شراب اوليه كشمش رو تا سه چهارم ديگ هم ميشه پر كرد. علتش هم اينه كه شراب اوليه خرما كف ميكنه و وارد لوله خروجى ميشه و كار رو خراب ميكنه و قاطى محصول نهايى ميشه. سر ديگ رو می بنديم و زيرش رو روشن ميكنيم و بعد از پنج دقيقه شعله رو روى كم تنظيم ميكنيم به طورى كه دما در حدود هفتاد درجه ثابت بمونه چون الكل در دماى هفتاد درجه تبخير ميشه. حالا مثل عكسى كه براتون گذاشتم لوله ها رو وصل ميكنيم و آب سرد رو باز ميكنيم تا برج تقطير پر از آب بشه و از خروجى سرازير بشه. اصلاً لازم نيست پر فشار باشه، به اصطلاح يه باريكه ى آب كافيه تا لوله ها خنك بمونن. حالا منتظر مى مونيم تا عرق يا همون ودكاى ناب از لوله ى برج تقطير چكه چكه بياد بيرون. در اين حالت معمولا الكل سنج پنجاه درجه رو نشون ميده. در ضمن عرقى كه بيرون مياد بخاطر طراحى خوب برج تقطير، خنكه و خطايى در الكل سنج نشون نميده چرا كه اگر مايع گرم باشه الكل سنج خطا خواهد داشت. براى اطمينان به اندازه نصف استكان از محصول اوليه رو دور بريزيد كه اگه الكل متيليكى هم وجود داشته باشه قاطى عرقتون نشه. بعد از مدتى كه عرقگيرى كرديد، الكل شروع ميكنه به افت كردن اينجا ديگه به خودتون بستگى داره كه دوست دارين محصول نهاييتون چند درصد باشه و چه موقع عمليات رو متوقف كنين. معمولاً از اين مقدار يك شيشه يك ليترى عرق سى و هشت تا چهل درصد بدست مياد. بعد از اتمام كار شراب اوليه رو دور بريزيد چونكه تمام الكلش رو از جونش كشيديد بيرون.
تجربهی ارزشمند: اگر به هر دلیلی محصول نهایی بوی بدی داشت میتونید از فیلتر کربنی ردش کنید تا بوی بدش گرفته بشه.
فیلتر کربن فعال رو میتونید از مغازههای تصویهی آب تهیه کنید که به فیلتر یخچال معروفه و عکسش رو براتون میذارم.
این فیلتر گازهای بد بو و مضر رو میگیره و روی درصد الکل هیچ تاثیری نداره فقط قبل از استفاده باید به مدت پنج تا ده دقیقه آب رو ازش رد کنید تا کربنهای سیاه رنگ ازش خارج بشن و بذارید آبش کامل تخلیه بشه. عرقی که از فیلتر رد شده مثل ودکای کارخونهایه و هیچ بو و مزهی بدی نمیده. این کاریه که کارخونههای ودکا سازی انجام میدن البته با فیلترهای بیشتر و تکنولوژی بالاتر.
من تا حالا صد ها بار اين كار رو انجام دادم. و تجربه بهم ثابت كرده كه اگه عرق يا همون ودكا رو به مدت دو هفته يه جاى خنك بذاريم گيرايى فوق العاده ايى بهم ميزنه و عالى ميشه. سابقه داشته كه با پونصد سی سی عرق بيست درصد سه نفر كله پا شديم. يادتون نره عرق رو هميشه با مزه بخوريد. از لحظه هاى زندگيتون لذت ببريد. به خاطر شرايط مملكتمون تا ميتونيد از ودكا و شراب خونگى استفاده كنيد چون مطمئنه، پاكيزه ست، گيرايى خيلى خوبى داره، ارزونتره، صبح هم كه از خواب پا ميشيد كسل نيستيد چون قرص و دوا توش نيست و كلاً ثوابش هم بيشتره. همونطور كه خيام ميگه
می نوش که عمر جاودانی اینست
خود حاصلت از دور جوانی اینست
هنگام گل و باده و یاران سرمست
خوش باش دمی که زندگانی اینست
سلام چرا الکلش از کشمش کمتره؟
لایکلایک
سلام چون نسبت به اندازه و بافتش شیرینی کمتری داره و کشمش قند بیشتری داره که به الکل تبدیل بشه
لایکلایک
دست مریزاد
ودکا خرما رو دیگه نشنیده بودم
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
دسخوش مشتی
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
سلام خرما را باهسته درون بشکه بریزیم مشکلی نداره ؟
لایکلایک
سلام
دوستانی بودن که اینکار رو کردن و مشکلی پیش نیومده ولی من برای در امان بودن از الکل چوب همیشه هسته رو جدا میکنم.
لایکلایک
خرمای من الان کف کرده اومده بالای دبه چکنم
لایکلایک
این نشونه خوبیه. داره تخمیر میشه. فقط اگر دیدید داره سر ریز میشه همش بزنید و مقداریش رو به یک دبه دیگه انتقال بدید
لایکلایک
سلام .عاشقتم بزرگوار . همیشه سرمست باشی.
تمام روشهایی که ارائه کردید کاملا درست و عملی هستند . بنده بیشتر از ۱۰ نوع شراب و ودکا با روشهای شما درست کردم وبه سلامتی سر همه دوستان میگسار همه بیست بودن . دمت گرم و زندگانی به کام.
می بخور منبر بسوزان ، مردم آزاری مکن
لایکلایک
درود بر شما عاشقان
همیشه خوش باشید
لایکلایک
سلام دوستم… طرز تهیه ابجو با دلسر یا جو هم بگذار من چنباری با دلستر ساختم اما سردرد میگیرم.. ممنون از این وبلاگ باحالت کارت درسته
لایکلایک
سلام دوست عزیز
این یه روش ناقص و بی کیفیته و با آبجو کلا فرق میکنه. آبجو سازی نیاز به تجهیزات و پخت و پز داره که باید در یک پست جداگانه بهش بپردازیم.
لایکلایک
بعد از تخمیر لازم نیست شراب رو از صافی عبور بدیم و شراب خام رو تقطیر کنیم؟
لایکلایک
نه لازم نیست مخصوصا که خرما تقریبا تفاله ای نداره
لایکلایک
سلام اگه تو دبه ۴۰ کیلویی خرما ۲ کیلو کشمش بریزیم عرق بوی کشمش میگیره؟
لایکلایک
سلام فکر نمیکنم بی تاثیر باشه. امتحان کنید و با بقیه به اشتراک بذارید
لایکلایک
سلام من ده دبه بیست لیتری خرما گذاشتم الان سه روزه هر روزم هم می زنم ولی هروز همشون می ترکن چی کار کنم که نترکن درضمن هوا وارد دبه بشه خراب می شه
لایکلایک
سلام دبهی شما فضای هوای کمی داره یا اینکه مخمر زیاد زدید. هوا هم وارد بشه اشکالی نداره
لایکلایک
سلام من ده دبه بیست لیتری خرما گذاشتم الان سه روزه هر روزم هم می زنم ولی هر روز می ترکن دبه ها چی کار کنم
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
علت ترکیدن دبه ها یا اضافه کردن مخمر زیاده یا اندازهی دبه کوچیکه
لایکلایک
سلام چرا عرق درصدبالارو با آب قاطی میکنم تادرصدپایین بیاد کدرمیشه مثل راکب مزش عالیه فقط رنگش
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
سلام، نمیدونم ولی اگه اینکار رو میکنی با آب تصفیه یا آب مقطر قاطی کن. شاید بخاطر ناخالصی آبه
لایکلایک
سلام خرما خشک باید باشه یا نه خرما معمولی
لایکلایک
سلام، این دستور برای خرمای معمولیه. خرمای خشک هم که اگه منظورتون همون قصب هست با کمی تغییرات میشه گرفت که خیلی خوب هم میشه. چون خیلی خشکه دو روز بیشتر طول میکشه تا تخمیرش شروع بشه. و چون سبک تر از خرمای معمولیه در مقدارش کمی تغییرات بوجود میاد که شاید در یک پست جداگانه بهش بپردازیم
لایکلایک
ممنون از راهنماییتون منتظر آموزش های جدید از شما هستم😍
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
دستور و نوشته بسیار حرفهایه قربان من استفاده کردم و عالی از آب دراومده. زنده باد
لایکپسندیده شده توسط 1 نفر
ممنون از شما
لایکلایک
سلام نظر شما درباره شیره خرما یا انگور چیست؟یک دبه 20 لیتری شیره چند لیتر عرق میدهد؟
لایکلایک
سلام، ببینید شیره اگه از راه پخت بدست اومده باشه کارساز نیست. من با شیره خرما گرفتم ولی شیرهای بود که از خرما چکیده و به ظرفی ریخته شده بود. شیرههای انگور و خرما غالباً طی مراحلی پخته میشن و من خودم شنیدهام برای جلوگیری از تبدیل شدن اونها به الکل چیزی مثل خاک که اسم خاصی هم داره بهش اضافه میکنن. این نوع شیره بدرد کار ما نمیخوره. اگه طبیعی گیر آوردید امتحان کنید و با بقیه به اشتراک بگذارید.
لایکلایک
سلام ۹ روز از ریختن خرما توی دبه میگذره ۲ روزه دیگه از قفل هوا حباب بیرون نمیزنه و بازش میکنم هم میزنم هنوز کف داره و خرما بالاست چیکار کنم ظاهرا تخمیر متوقف شده جاش هم خوب گرمه به نظرتون مخمر بزنم یا نه صبر کنم؟
لایکلایک
سلام، نه مخمر لازم نیست. این چیزایی که گفتید طبیعی هستن و تخمیر هنوز متوقف نشده. به کار ادامه بدید تا روز آخر و بعد عرقگیری کنید.
وقتی چند بار اینکار رو تکرار کنید متوجه میشید که نسبت به محیطی که توش زندگی میکنید دوره تخمیر چقدر طول میکشه. این تجربه ها رو یادداشت کنید. پیروز باشید.
لایکلایک
سلام
سپاس از راهنمایتون
بعد ازچند روز و انجام همه عملیاتی که گفتید روی سطح مایع کپک سفید می زنه .علتش چیه؟
لایکلایک
درود بر شما،
علت کپک زدن میتونه آلودگی باشه.
برای خودم هم یکبار اتفاق افتاد. اشکالی نداره، کپک رو از دبه خارج کنید و به کارتون ادامه بدید.
لایکلایک
سلام خسته نباشید ببخشید من یه جای از رو خوب متوجه نشدم بعد از اینکه فرایند تخمیر تموم شد تفاله ها رو باید بگیرم یا نه با همونا بریزیم تو دیگ؟؟
لایکلایک
سلام دوست عزیز
خرما معمولا تفاله ای نداره لازم نیست تفاله بگیرید. حتی انگور و کشمش هم که تفاله دارن رو میشه همینجوری عرقگیری کرد
لایکلایک