طرز تهيه ودكا كشمش

keshmesh ودكا يك نوشيدنى تقطيريه شفاف و بى رنگه كه حاوى آب و اتانوله و از تخمير غلات، سيب زمينى یا ميوه هاى شيرين مثل كشمش و خرما و حتى انگور بدست مياد و توى ايران بهش ميگن عرق. شراب انگور رو ميشه تقطير كرد و عرقش رو گرفت ولى نميشه بهش گفت كنياك چونكه تهيه كنياك از چند نوع انگوره و محصول نهايى بايد در بشكه هاى چوبیه بلوط نگهدارى بشه و خيلى داستان داره. حالا هرچى كه مى خواين اسمشو بذارين!

در كل ودكاى غلات، سيب زمينى، كشمش، خرما و انگور شامل آب است و الكل اتيليك كه همون اتانول خوراكيه.

توی این مطلب بهتون میگم که اگه ودکای شما بد بو بشه چطور میتونید بوی بدش رو بگیرید.

بهتره براى بار اول از اين مقدار که نوشتم استفاده كنيد و دفعه دوم اگه خواستيد مقدارش رو به نسبت افزايش بديد.

وسايل و مواد مورد نياز:

بشكه ده ليترى

دو كيلو كشمش

شش ليتر آب

ديگ عرق گيرى

مرحله اول:

بايد اول شراب اوليه رو تهيه كنيم. براى اين كار چوب كشمش ها رو جدا ميكنيم و بدون آت و آشغال ميريزيم توى بشكه و شش ليتر آب ولرم بهش اضافه ميكنيم يعنى به ازاى هر كيلو كشمش سه ليتر آب اضافه ميكنيم.

dry grapeنيازى به اضافه كردن مخمر نيست ولى اگه مى خوايد زود تر به نتيجه برسيد براى اين مقدار يك گرم مخمر نان رو با يك ونيم قاشق چايخورى شكر در يك ليوان آب ولرم حل كنيد و به مواد اضافه كنيد. بازم ميگم اين فقط تخمير رو تسريع ميكنه و پنج روز زودتر نتيجه ميگيريد وگرنه لازمهی كار نيست. بعد با يك چوب بزرگ يا يك ملاقه بزرگ و كاملا پاكيزه مواد رو هم ميزنيم به طورى كه پوسته ى كشمش ها فقط يه كم خراشيده بشه.

مرحله دوم:

بعد از اينكه سر بشكه رو بستيم و تاريخ رو يادداشت كرديم، بشكه نازنين رو يه جاى كم نور با دماى اتاق ميذاريم. دماى اتاق بايد بين ۲۵ تا ۲۸ درجه باشه تا فرايند تخمير آغاز بشه. بعد از دو تا سه روز كشكمش ها باد ميكنن و به بالاى بشكه ميان. اينجاست كه شما بايد با دستاى تميز تركوندن كشمش ها رو شروع كنين و تا جايى كه ميتونيد هم بزنيد. ديگه از اين به بعد هر روز سر بشكه رو باز ميكنيم و هم ميزنيم و توجه داشته باشين كه ديگه هيچ كشمش سالمى به جا نمونه و همه رو بترکونید. در كل، مواد درون بشكه رو در طول بيست روز، شش یا هفت بار، به مدت دو يا سه دقيقه هم ميزنيم و درش رو مىبنديم. از نشانههاى فرايند تخمير اينه كه بوى تندى داره و گاز توليد ميكنه و به صورت حباب از مواد مياد بيرون و از نشانههای پایان دورهی تخمیر اینه که کشمشهای له شده همه ته نشین میشن.

مرحله سوم:

حالا بعد از بيست روز وقتش رسيده كه شراب اوليه رو تقطير كنيم يا به تعبيرى عرقش رو بگيريم. ديگ و وسايل عرق گيرى رو آماده ميكنيم. برای ساختن دیگ عرق گیری اینجا کلیک کنید. مواد درون بشكه رو ميريزيم توى ديگ. در اين حالت شراب اوليه مون بايد فقط يه كم بيشتر از نصف ديگ رو پر كرده باشه بخاطر اينكه اگه ديگ زيادى پر بشه، به جاى عرق مقدارى هم شراب اولیه قاطى محصول نهايى ميشه. سر ديگ رو ميبنديم و زيرش رو روشن ميكنيم و بعد از پنج دقيقه شعله رو روى كم تنظيم ميكنيم به طورى كه دما به صورت تخمينى حدود هفتاد درجه بمونه چون الكل در دماى هفتاد درجه تبخير ميشه. حالا لوله ها رو وصل ميكنيم و آب سرد رو باز ميكنيم تا برج تقطير پر از آب بشه و از خروجى سرازير بشه. اصلاً لازم نيست پر فشار باشه، به اصطلاح يه باريكه ى آب كافيه تا لوله ها خنك بمونن. حالا منتظر مى مونيم تا عرق يا همون ودكاى ناب از لوله ى برج تقطير چكه چكه بياد بيرون. در اين حالت معمولا الكل سنج پنجاه درجه رو نشون ميده. در ضمن عرقى كه بيرون مياد بخاطر طراحى خوب برج تقطير، خنكه و خطايى در الكل سنج نشون نميده چرا كه اگر مايع گرم باشه الكل سنج خطا خواهد داشت. براى اطمينان به اندازهی نصف استكان از محصول اوليه رو دور بريزيد كه اگه الكل متيليكى هم باشه قاطى عرقتون نشه. بعد از مدتى كه عرق گيرى كرديد، الكل شروع ميكنه به افت كردن اينجا ديگه به خودتون بستگى داره كه دوست دارين محصول نهاييتون چند درصد باشه و چه موقع عمليات رو متوقف كنين. با اين مقدار معمولا يك ليتر ودكاى چهل درصد بدست مياد. بعد از اتمام كار شراب اوليه رو دور بريزيد چونكه تمام الكلش رو از جونش كشيديد بيرون.

تجربهی ارزشمند: اگر به هر دلیلی محصول نهایی بوی بدی داشت میتونید از فیلتر کربنی ردش کنید تا بوی بدش گرفته بشه.

فیلتر کربن فعال رو میتونید از مغازههای تصویهی آب تهیه کنید که به فیلتر یخچال معروفه و عکسش رو براتون میذارم.

این فیلتر گازهای بد بو و مضر رو میگیره و روی درصد الکل هیچ تاثیری نداره فقط قبل از استفاده باید به مدت پنج تا ده دقیقه آب رو ازش رد کنید تا کربنهای سیاه رنگ ازش خارج بشن و بذارید آبش کامل تخلیه بشه. عرقی که از فیلتر رد شده مثل ودکای کارخونهایه و هیچ بو و مزهی بدی نمیده. این کاریه که کارخونههای ودکا سازی انجام میدن البته با فیلترهای بیشتر و تکنولوژی بالاتر.

01

من تا حالا کل این فرایند رو صدها بار انجام دادم و تجربه بهم ثابت كرده كه اگر عرق رو به مدت دوهفته يه جاى خنك نگه داریم گيرايى فوق العادهايى بهم ميزنه و عالى ميشه. سابقه داشته كه با پونصد سى سى عرق بيست درصدی سه نفر كله پا شديم. که البته هرکسی یه ظرفیتی داره. يادتون نره عرق رو هميشه با مزه بخوريد. از لحظه هاى زندگيتون لذت ببريد. به خاطر شرايط مملكتمون تا ميتونيد از ودكا و شراب خونگى استفاده كنيد چون مطمئنه، پاكيزهست، گيرايى خيلى خوبى داره، ارزونتره، صبح هم كه از خواب پا ميشيد كسل نيستيد چون قرص و دوا توش نيست و كلاً ثوابش هم بيشتره.همونطور كه خيام ميگه

می نوش که عمر جاودانی اینست

خود حاصلت از دور جوانی اینست

هنگام گل و باده و یاران سرمست

خوش باش دمی که زندگانی اینست

نويسنده: وبلاگ جوان ايرانى

توییتر

اینستاگرام

75 پاسخ به ‘طرز تهيه ودكا كشمش

Add yours

    1. دمت گرم و دستت درست کاردرست. من کارم اینه و باهات موافقم، تجربه مهمت هم بدرد من خورد اساسی،عالی مختصر و مفید

      لایک

      1. سلام نه دیگه از به حدی به بعد دیگه بهتون الکل خیلی کمی میده و دیگه باید زیر دیگ رو خاموش کنید. معمولا از بیست درصد به پایین دیگه بوی بدی داره و کیفیتش میاد پایین

        لایک

  1. سلام،شیر خنک کننده رو باید چ موقع باز کنیم هر موقع دما دیگ ب ۷۰ تا رسید یا از اول باید باز کنیم

    لایک

  2. با دو کیلو مویزِ طبیعی درعرض 3هفته 2بطری 1.5لیتری وودکا اولی 30درصد دومی حدود 17درصد گرفتم عالی و سالم و سرحال، کلا خرجش 25تومن شد، خدا قسمت کنه میرم برا 10کیلو، درود سالار

    لایک

  3. رودبر دوستان
    درگذشته یادم میاد که پدرم اگه عرقی میگرفت که کمی تار بود به اون چندتا کریستال کوچک از پرمنگنات پتاسیم (همون پرمنگناتی که برای ضدعفونی کردن دربازار هست) بهش اضافه میکرد و بعد از یکی دوروز اون عرق بسیار شفاف میشد و زیر بطری رسوب تیره ای بوجود میامد که اونو صافش میکرد و عرق تمیزی بدست میاورد الان برای من سواله که آیا اون کار درست بوده یا غلط ؟ با سپاس از دوستان عزیز

    لایک

  4. سلام دوست عزیز یه سوال دارم اونم اینه که اونجایی ک گفتین عملیات رو متوقف کنین بعد از اینکه بفهمین چند درصده منضورت از عملیاته چیه چجور متوقفش کنیم?

    لایک

  5. سلام ممنون ببخشید میگم این بشکه ده لیتری تقریبا چقدر عرق پنچاه درصدی میده؟ بعد اگه میتونید به این شماره در واتساپ پیام بدید چون من سوال زیاد دارم میخوام دسترسی اسون تر با شما داشته باشم

    لایک

  6. سلام داداش چندتا سوال دارم,اول اینکه شراب چند روزه میرسه بدون مخمر یعنی از کجا بدونیم شراب کامل رسیده دوم اینکه دوستم کشیده عرق ولی رنگش یکم کدر هست علت کدری رنگش چیه

    لایک

    1. شراب بسته محیط و دمای اتاق بین ۲۵تا ۳۵ روز میرسه ونشونه‌ش اینه که دیگه حباب یا همون گاز تولید نمیکنه. اینی که رنگش کدر شده بخاطر اینه که مقداری از مایع درون دیگ وارد محصول نهایی شده. یا دیگ بیش از حد پر بوده یا شعله زیر دیگ زیاد بوده. عرق باید از بخار مایع اصلی بدست بیاد نه خود مایع.

      لایک

      1. سیب شیرین انتخاب کنید و حتما آب سیب رو بگیرید و بریزید توی دبه چون اگه سیب رو همینجوری بریزید هر چه قدر هم که طول بکشه گوشت سیب نرم نمیشه که آبش رو بتونید جدا کنید و مایه دردسر میشه. درضمن اگه عرق شراب سیب رو بگیرید عرقی بسیار خوشبو و خوش طعم رو تجربه خواهید کرد

        لایک

  7. سلام مخاستم بدانم مقدار آب اولیه بر چ اساسی است اگه کمتر بریزیم چ میشود الکل بیشتر میشود؟ یا ب ازای هر کیلو کشمش مثلا 2 لیتر بریزیم

    لایک

  8. با سلام وممنون ازپاسخ هاتون امیدوارم موفق باشین همیشه.
    اما ی سوالی داشتم اولا ک هر قندی نیاز ب تخمیر دارد تا دی اکسید کربن و الکل تولید کند این اصل بوجود آمدن الکل است اما این موضوع در ساخت شراب انگور بخاطر وجودپودر سفید رنگ روی انگور ها ک نقش محمر دارد کاملا مشهود است و ب این روش شراب تولید میشود اما در مورد کشمش چیزی ک برام سواله اینکه اون پودر هم ب همراه انگور خشک میشود و اون در کشمش باقیمیماند ؟ و آیا اگر کشمشها را قبل دبه کردن بشوییم اون از بین میرود؟
    من کشمش هایی گرفتم ک کاملا بوی سم ک قبلا ب انگورش زده بودند حس میشود آیا نیاز ب شستشو دارد. ؟ باتشکر

    لایک

    1. ممنون از شما دوست عزیز،
      درسته، اون پودر سفید نقش پر رنگی بازی میکنه ولی در هر صورت حتی اگه ما انگورها رو بشوریم و شرایط تخمیر مثل دما و نور رو فراهم کنیم باز هم عمل تخمیر اتفاق میوفته.
      در مورد کشمش‌ها هم باید عرض کنم کشمش‌هایی که آغشته به رزین و مواد نگه دارنده هستند که قیافه‌ی قشنگی داشته باشند ممکنه تخمیر نشن یا اینکه ناقص تخمیر بشن.
      باید سعی کنیم از کشمش هایی که به طور طبیعی خشک شدند استفاده کنیم. دوست من سم‌های کشاورزی معمولا در آب حل میشن و اگر بوی متوجه شدید بهتره آبکشش کنید و برای اطمینان از تخمیر به اندازه نصف قاشق چایخوری مخمر نان اضافه کنید. پیروز باشید

      لایک

      1. سلام دوست من،
        از سیب شیرین میتونید عرق بگیرید.
        سیب به‌خاطر بافت سختی که داره باید اول آبش رو بگیرید و بدون تفاله به درون بشکه انتقال بدید. بعد مقداری شکر اضافه کنید که مطمئن بشیم به شراب تبدیل میشه و بعد عرقش رو بگیریم. توی یک پست جداگانه به این موضوع خواهیم پرداخت. پیروز باشید

        لایک

  9. سلام خسته نباشید سوالی که داشتم این بود که شراب خامو قبل از لینکه به درون زودپز بریزیم اول با متقال صاف کنیم یا محتویات رو بدون این که صاف کنیم به داخل دیگ یا زودپز بریزیم

    لایک

  10. سلام دوست عزیز . سوالی داشتم . من دو کیلو کشمش پلویی تهیه کردم و وقتی که روش آب میریختم احساس کردم کمی چرب شده دستم . شنیدم که کشمش های تیزآبی چرب هستن و بدرد عرق گرفتن نمیخورن . حالا نمیدونم این کشمش من تیزآبی بوده یا نه ؟ و اینکه آیا مشکلی داره ؟ در ضمن الان یک روزه که گذاشتم و نصف کشمش ها روی آب بالا اومدن و از کوشه های دبه بوی تندی هم میاد . هنوز درش رو باز نکردم . در ضمن یک قاشق چای خوری مخمر و دو قاشق معمولی شکر هم اضافه کردم . الان خیلی بخاطر چرب بودن کشمش ها نگرانم . به نظرتون خراب میشه ؟

    لایک

    1. سلام دوست من، مویز یا همون کشمش سیاه خیلی خوب از آب در میاد. اگه کشمش شما آلوده به سم یا مواد نگه‌دارنده نباشه مشکلی پیش نمیاد. نگران نباشید. صبر کنید و تجربتون رواینجا با بقیه به اشتراک بگذارید. ممنون از شما

      لایک

  11. سلام دوست عزیز. ممنون از کامنتت . من همونطور که گفته بودم دیروز کشمش ها رو ریختم تو دبه و امروز ظهر نصفش اومده بود بالا و حالا که اومدم خونه دیدم کل کشمش ها بالا آب واستاده . در دبه رو وا کردم . روش یه لایه سفید بسته بود با حباب . و بوی تند ترشک میداد . چون من اولین بارمه دقیقا نمیدونم که تا حالا درست انجام دادم مراحل رو یا نه . من کلا دو کیلو کشمش پلویی خریدم کیلویی 35 تومن کلا 70 تومن شد . ولی همونطور که گفتم موقعی که آب ریختم روش دیدم چرب شده دستم . من 6 لیتر آب معدنی ریختم تو دبه و یه قاشم چای خوری مخمر نان و 2 قاشق غذا خوری هم شکر و درش رو بستم و یه قفل هوا هم درست کردم واسش . ولی بعد تو اینترنت خوندم که کشمش نباید چرب باشه و این چربی بخاطر تیزاب یا رزین هستش و جلو گیری میکنه از تخمیر ولی امروز کل کشمش ها بعد از یه روز اومد بالا و من هم درش رو وا کردم و چنگ زدم تا یه ذره له بشه . حالا به مرور هر اتفاقی افتاد میام میگم همینجا . امیدوارم خوب از آب در بیاد .

    پسندیده شده توسط 1 نفر

      1. سلام و خسته نباشید
        همش میترسم که الکل من به متانول تبدیل بشه همش میگردم دنبال مطلبی که مطمعن بشم به متانول تبدیل نمیشه
        هیچ جاییم پیدا نکردم که اطلاعات دقیقی بده برا همین هیچ وقت من نتونستم عرق گیری کنم.

        لایک

      2. سلام دوست عزیز
        شما میتونید عرقگیری کنید و محصول رو ببرید به یک آزمایشگاه که توی هر شهری فراوانه و یکبار برای همیشه از محصولتون مطمئن شید. چیزی که متانول رو خنثی میکنه و به نوعی پادزهرشه الکل اتانوله و لازم نیست نگران باشید

        لایک

  12. سلام سالار یه سوال دارم . اکر کشمش ها رو به جای اینکه با دست با مخلوط کن له کنیم چطور میشه ؟؟؟ مثلا وقتی کشمش ها باد کرد و اومد روی آب از دبه درشون بیاریم و بریزیم تو مخلوط کن و بعدش دوباره بریزیم تو دبه و درشو پلمپ کنیم . اینجوری هم میشه یا نه حتما باید هر روز در دبه رو وا کنیم و چنگ بزنیم ؟

    لایک

    1. سلام دوست عزیز،
      اینجوری احتمال آلودگی خیلی زیاد میشه و مقدار زیادی هوا وارد دبه میشه. همون چنگ زدن کافیه ولی اگه دبه بزرگی دارید و مقدارتون زیاده میتونید با دریل و مته‌ی همزن مواد رو هم بزنید. مته‌ی همزن رو میتونید از لوازم فنی کناف یا ابزار آلات تهیه کنید. مته‌ی باریک و بلندیه که به راحتی وارد دبه میشه و مواد رو به خوبی هم میزنه.

      لایک

  13. سلام دقيقا از كجا متوجه شيم چه زماني زير شعله رو خاموش كنيم؟ و عمليات تموم شده
    واينكه اگه تفاله ها رو صاف كنيم و فقط شراب رو داخل ديگ بريزيم چه اتفاقي ميفته؟

    لایک

    1. سلام، با این مقداری که نوشتم معمولا یک لیتر عرق ۴۰درصد میگیرید. در ضمن شما باید در حین عرقگیری دائما با الکل سنج کار کنید و ببینید محصول چند درصد الکل داره. بعد از مثلا یکساعت که عرقگیری کردید درصد الکل میاد پایین. مثلا ۲۰ یا ۱۰ درصد میشه و اینجا می‌فهمید که دیگه کار تمومه.
      شراب صاف کرده خوبه و هیچ اشکالی نداره.

      لایک

    1. سلام،
      دوست عزیز در دوره‌ی تخمیر به خاطر تولید گاز بوی تندی به مشام می‌رسه ولی نه در حد فاضلاب. و وقتی به شراب تبدیل میشه این بو از بین میره. ممکنه آلودگی باعث فاسد شدن مواد داخل دبه شده باشه. در هر صورت به کار ادامه بدید. بعد از ۳۵ روز مشخص خواهد شد.

      لایک

  14. سلام
    من میخام شروع کنم کارو
    چنتا سوال داشتم
    ۱.کشمش نیاز هست شسته بشه ؟
    ۲.ابی ک میریزیم داخلش اب شیر باشه یا اب جوشیده سرد شده ؟
    ۳.در دبه باید کیپ کیپ باشه یا یکم شل باشه مهم نیست ؟
    ۴.اون دو سه روز اول ک قراره کشمشا باد کنن باید هر روز در دبه رو وا کرد هم زاد یا نه نمیخاد کلا بعد ۳ روز از اول کار باز کنم دبه رو بعد چنگ بزنم ؟

    لایک

  15. سلام همین شرایطو لطفا برای عرقگیری از انگور توضیح بدین واسه انگور لازمه آب قاطی کنیم؟مخمر و شکر چی؟
    آیا کیفیتش نسبت به کشمش کمتره؟
    طرز تهیه شراب انگورو میدونم خواستم ببینم واسه عرقگیری همون دستور شرابسازی باید انجام بشه یا متفاوته

    لایک

    1. سلام،
      برای انگور لازم نیست آب اضافه کنید. درواقع هر شرابی رو میتونید بریزید توی دیگ و عرقش رو بگیرید و بسیار هم عرق خوبی میشه.
      برای تهیه شراب پست تهیه شراب رو مطالعه کنید.
      من از کشمش بیشتر دوستش دارم و فکر میکنم گیرایی بیشتری هم داره.
      عرقگیریش هم فرقی نمیکنه.

      لایک

    2. مطلب بسیار مفید بود البته من ترجیح میدم گاز حاصل در مرحله تخمیر حفظ بشه پس هرروز دربشکرو باز نمیکنم درصد مشروب بالاتر میره

      لایک

  16. درود
    مرسی از اطلاعات خوبتون
    اطلاعاتی درباره شراب زرشک دارید ؟؟ زرشک کوهی
    میشه اصلا ازش بگیرم ؟ و اینکه چوبش برای عرق گرفتن ضرر ندارد ؟؟؟
    ممنون

    لایک

بیان دیدگاه

وب‌نوشت روی WordPress.com.

بالا ↑